Нову главу пригод Капітана Америки запросто можна іменувати "Месники 2.5". Для третього сольного фільму одного з ключових персонажів Marvel відрядила майже всіх супергероїв своєї киновселенной (хіба що Тора з Халком приберегли для "Тор-3"). Більш того, ряди поповнилися Чорною Пантерою і Людиною-Павуком. Кадри грандіозного побоїща заманювали першим трейлером, однак залишався питання, чи вдасться фільму впоратися з такою кількістю персонажів в рамках 2,5 годин.

Так, вдалося. Це, звичайно, здебільшого заслуга всіх попередніх фільмів серії: більшість персонажів вже давно розкриті, в основному допрацьовуються або змінюються лише деякі риси характеру і мотивація. Проте в "Громадянській війні" автори наважилися піти далі, сконструювавши такий конфлікт, який дозволив поглянути на знайомих героїв під іншим кутом. Незважаючи на те, що головними у фільмі є Капітан Америка та Залізна людина, Ентоні і Джо Руссо вдалося рівномірно розподілити час між іншими, так що ніхто обділений увагою не залишився – кожен порадував або боєм, або гумором, або думкою.

Про новачків. Чорну Пантеру, природно, розкрити не вдалося, однак введення до нового сольного фільму вийшло достойним. Людина-Павук, який знову новий, влився відмінно. Авторське бачення на цей раз видав ще зовсім зеленого підлітка, тільки нещодавно отримав свої здібності, так що кожен його вихід напханий жартами, крутим екшном, але і осічок вистачає – чай не ветеран.

За що фільм хочеться похвалити і лише трішки покритикувати, так це за сценарій. Вряди годи у Marvel вистачило сміливості і фантазії головним антагоністом зробити не якогось чергового прибульця з космосу, мутанта або супер-солдата, а простого смертного людини. Так, мотивація лиходія банальна, так і дизайном ніяким не вражає, зате план розколу Месників прекрасний. Якщо в попередніх фільмах Marvel завжди однозначно було ясно, хто хороший, хто поганий, то на цей раз сталося диво – глядачеві дають обрати, за кого вболівати, дають подумати, хто правий, а хто винен.

"Громадянська війна" безпосередньо продовжує "Зимового солдата" і ставить дилему: захистити опального друга, який далеко не без гріха, і потрапити за ту межу правосуддя, чи все-таки здати його? Чи мають право супергерої діяти на свій розсуд, або ж потрібно стримування щоб уникнути жертв серед мирного населення? Не так часто в розважальному кіно відповіді не настільки однозначні, і розкол команди не виглядає притягнутою за вуха (як, наприклад, Бетмена і Супермена), а цілком переконливо.

Варто визнати, що зав'язка довжиною близько години досить-таки нудна, вистачає і дурнуватих діалогів, і млявості сцен. Зате коли конфлікт досягає кульмінації, починається свято, глядача захоплює новий виток відносин героїв і дивують таємниці з минулого. І лише під кінець розставляють крапки над i, після яких ще більше чекаєш "Месники 3".
Резюме - Marvel знову на коні.