Celková hmotnost všech pavouků na Zemi je 25 milionů tun. 90 procent jejich obětí jsou hmyzem, nicméně velké tropické pavouci jsou schopni отлавливать malých obratlovců — žáby, ještěrky, hady, ptáky a netopýry. Восьминогие членистоногие zabíjejí velké množství hmyzu v lesích a na loukách, čímž řídí jejich počet se v divokých ekosystémů.

Podle údajů osn pro Výživu a zemědělství při organizaci spojených národů, lidé na celé planetě sníst 400 milionů tun masa a ryb ročně, což je srovnatelné s biomasy, поглощаемой pavouky, zprávy Lenta.ru.

Pavouci (агапеае) jsou jedním z nejvíce široce uznávané a bohaté druhy skupin dravců. Tento odstup členovců zahrnuje více než 40 tisíc druhů.